Vipassana in het hedendaagse leven

Vipassana meditatie

vipassana

Ik zal eerst eens vertellen wat vipassana is. Vipassana, ook wel anapanasatie yoga  genoemd, wordt door velen beschouwd als meditatie in de meest pure vorm. Het is de meditatie vorm waarvan wordt gezegd dat het Boedha tot verlichting heeft gebracht. Het draait allemaal om het observeren van je zijn, het waarnemen van. Het is een meditatie zonder visualisering, zonder verbalisering, het enige wat je doet is observeren. Anders dan bij andere diverse yoga vormen probeer je hier juist niets te veranderen. Je bent je slechts bewust van je in en uitademing. Het is een natuurlijk fenomeen, je lichaam zorgt zelf voor deze beweging, je kan alle controle loslaten. En dat loslaten, daar draait het om.

Zo’n 7 jaar geleden ben ik begonnen met vipassana meditatie. Ik was al tijd wel opzoek naar zoiets, alleen ik kon het geen naam geven. Mijn vader is er als eerste mee begonnen. Hij kwam er erg enthousiast vandaan, nog geen half jaar later ben ik gegaan.

10 dagen lang, 10 en een half uur per dag mediteren, niet praten en om 11 uur je laatste maaltijd.  Waar begon ik aan! Ik denk dat ik het eten, of eerder het niet eten de grootste uitdaging vond. Maar als ik het aan mensen vertel, dan is toch vaak het niet praten de grootste opstakel. Uiteindelijk bleek geen van beide een obstakel. Het zijn maar 10 dagen, wat is dat nou op een heel mensen leven en dan nog maar te zwijgen over wat je er voor terug krijgt. Ik kan het iedereen aanraden. Iedereen kan het ook doen, ongeacht je achtergrond. Vipassana is een non religieus en non sektarische meditatie techniek. Het gaat dus om de techniek, het leert je het leven zien zoals het is en niet zoals je zou willen dat het zou zijn.

Vipassana in het dagelijkse leven

Het zou, naar mijn mening, geweldig zijn als iedereen vipassana zou beoefenen. Over wereld vrede gesproken. Geen rassenhaat, lekker belangrijk of je homo of hetero bent of geel,zwart blank of rood. Hoeveel meer we zouden kunnen bereiken. Ik heb wel eens gefantaseerd over hoe het zou zijn als iedereen in Het Heden, mijn restaurant, vipassana zou beoefenen. Wow, wat een service zou je dan krijgen! En onderling, wat een geweldige werksfeer!Na een 10 daagse cursus wordt er gezegd dat je 1 uur ‘s ochtends en 1 uur ‘s avonds moet mediteren om verder te komen. Dat is ook zo, maar in het dagelijkse leven zijn mijn dagen in ieder geval te kort. Ik heb me er dan ook bij neergelegd. Maar het is niet voor niets. Ik heb besloten om 1 keer per jaar de 10 daagse cursus te doen en ik kan er altijd op terugvallen, het is tenslotte een techniek. Het leidt tot een intuïtief begrijpen van wie, wat en hoe je bent. Centraal staat het ontwikkelen van je opmerkzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Het leert je de gekleurde bril af te zetten en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Ik wil niet zeggen dat ik daar al ben, maar elke stap is er 1.

Veel van mijn blogs gaan over geld verdienen of willen verdienen. Toen ik aan dit blog begon, heb ik mezelf aan het denken gezet. Vipassana versus geld verdienen. Maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ook al zijn dingen zoals ze zijn heb je nog steeds de mogelijkheid om het te veranderen.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben gelukkig met wat ik heb en wat ik doe, maar dat wil niet zeggen dat ik hier voor altijd vrede mee heb.

Ik ben begonnen met empower network om een betere financiële voor mijzelf en mijn omgeving te creëren. Het gaat mij niet om die dure auto of dat grote huis, wel leuk natuurlijk, maar belangrijker vind ik dat ik voor de mensen om mijn heen kan zorgen. Geen stress meer hebben over financiële zaken, over hoe je de eindjes aan elkaar knoopt.
Ik geloof er heilig dat een online business mij deze vrijheid gaat brengen. En het empower network is zo laagdrempelig dat iedereen het kan doen. vul gewoon een keer je email in, er gebeurd toch niks mee (behalve dan dat ik contact met je zal opnemen) en bekijk het filmpje, lekker Amerikaans, maar wel duidelijk.
Hierboven vind je ook de Nederlandse vertaling

Anicha, Alles komt en alles gaat!

Dirk

 

Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit gaat lukken.