High tea in Den Haag

High tea

high tea

De High tea komt natuurlijk oorspronkelijk uit Engeland. De High tea zoals wij die kennen hebben we te danken aan Anna, de zevende hertogin van Bedford (1783 tot 1857). Als zij in het begin van de negentiende eeuw niet zo ongelooflijk gulzig was geweest, dan zou de afternoon tea zoals die in Engeland bestond-en op zekere hoogte nog steeds bestaat-misschien wel nooit uitgegroeid zijn tot een nationale gewoonte.

Het verhaal gaat dat deze Hertogin van Bedford altijd wel trek had, maar het gewoon niet kon volhouden tot ze kon aanschuiven aan haar rijkelijk gedekte diner tafel. Zeker niet in de zomermaanden, waar de dag alleen maar langer werden.

High tea of is het afternoon tea?

Anna trok zich halverwege de middag terug in haar boudoir. Daar liet ze door haar bedienden broodjes brengen, besmeerd met lekker zoete boter. Niet alleen het brood natuurlijk ook, makarons, kwarktaart,  andere taart, koekjes, kleine cakejes en vele andere lekkernijen. Dit alles in het geniep!  Maar….het duurde niet lang of haar geheim werd ontdekt. In die tijd was er een actief roddelcircuit in Engelse samenleving gaande, misschien niet geheel anders dan die van nu Maar in plaats van haar uit te lachen gingen andere dames uit de upperclass, die misschien ook wel eens clandestien hadden zitten snoepen haar voorbeeld volgen. Kamerschermen werden opzij geschoven en de theepot en het theeblik, de schotel om de muffins warm te houden en de cakestandaard kwamen te voorschijn zodat iedereen kon meegenieten. En zo ontwikkelde zich de afternoon tea niet alleen tot een geaccepteerde maar ook tot een modieuze gewoonte, waar je als dame van status aan mee hoorde te doen.

High tea, ook wel meat tea genaamd.

De high tea die wij hier in Nederland de dag van vandaag kennen is eigenlijk de afternoon tea van Anna. Eigenlijk is de High tea een vervanger van het late diner. Gewoonlijk serveert men bij een High tea 1 of 2 warme gerechten, koude kip of wild, tong of ham, salade, verschillende soorten cake en soms koude vruchtentaart met room of custard

De High tea, zoals wij hem kennen!

Zoals ik al eerder zei, de High tea zoals wij die kennen is eigenlijk de afternoon tea van Anna. De High tea bestaat doorgaans, afhankelijk waar en bij wie je hem nuttigt, uit verschillende sandwiches en zoetigheden zoals cakejes en taartjes. Een, in mijn ogen een absoluut vereiste, zijn de scones. En dan uiteraard met echte clotted cream en jam.

En….liters thee natuurlijk!

Jaren geleden ben ik in Den Haag begonnen met een kleine lunchroom/theesalon. De Lapsang in de Oude Molstraat. Daar ben ik eerst begonnen met het bakken van taarten. Er stonden 31 soorten verse thee op de plank en de vraag naar High tea kwam vanzelf.

Alles kwam uit eigen keuken. De cheese cake, de heerlijke toffee-pecan-noten-taart, de beroemde chocoladedroom taart en natuurlijk bergen scones, naar oud Engels recept. Het geheim van goede scones is de karnemelk.  Ook de bananen chocolade cake, waar ik een vorig blog over schreef bakte ik hier bij de vleet.

Inmiddels, in Het Heden, hebben we de High Tea uitgebreid en geperfectioneerd. Er zijn ongetwijfeld chiquere locatie voor een High Tea. Maar bij ons in Het Heden hebben we gekozen voor een gulde middenweg. Het moet lekker zijn en betaalbaar.  Voor €19,50 krijg je dan ook de heerlijkste sandwiches, drie per persoon. Huisgemaakte zoetigheden zoals chocolate chip koekjes, brownies, cocos makronen of verse boterkoek, maar soms ook stukjes cheescake of mousse van witte chocolade. En niet te vergeten natuurlijk, de vers gebakken scones. En….zoveel thee als je op kunt.  De scones worden nog steeds volgens dat oude Engelse recept gebakken, dagelijks.
Wij serveren de High tea de hele dag door, maar wij raden altijd aan om er tussen 14:00 en 16:00 gebruik van te maken. Lekker rustig eten en kletsen, liefst in een namiddag zonnetje bij ons in de tuin. Maar ook op regenachtige dagen is een High tea een aanrader.

Persoonlijk vind ik een glaasje bubbels onmisbaar!high tea

 Tot in Het Heden

Dirk