Forex, handelen in valuta: een welbegeerde begrippen lijst.

 

Forex,

Ik ben onlangs begonnen aan een masterclass Forex. Ik denk dat dit een goede manier van “passief” inkomen kan zijn. Mijn doel is om financieel onafhankelijk te worden en tijd te hebben om op mijn Fatbike te rijden! Ik heb bij Alpari Uk een demo account geopend en kan nu onbeperkt oefenen voordat ik mijn eigen geld ga inzetten.

Ik doe deze masterclass via Bear Business Acadamy. Leuke en inspirerende mensen, zeker een aanrader.

Forex, allemaal nieuwe termen

De onderstaande begrippen lijst is opgesteld door bear business academy en deze wil ik graag met jullie delen.

 

Valuta Paren/Base en Quote currency

Als we het hebben over de Forex dan hebben we het over handelen in valuta. Je verwacht dat de ene valuta stijgt t.o.v. de andere daarom handel je altijd in valuta paren (bv. EUR/USD  euro/amerikaanse dollar). Wanneer we het hebben over valuta paren dan noemen we de eerste valuta de “base currency”. We gaan er vanuit dat de ‘base’ gaat stijgen. De tweede valuta noemen we de ‘quote currency’.

Forex,  Quote

De wijze waarop het één en ander wordt genoteerd is XXX/YYY, dit noemen we ook wel een quote.

Dus… EUR/USD 1,3790 betekent 1 euro = 1,3790 amerikaanse dollars.

Forex, Majors

Er zijn in principe veel valuta paren maar het is belangrijk dat je alleen in de belangrijkste, stabiele valutaparen handelt. Deze worden ook wel de ‘majors’ genoemd.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 1. Er zit niet zoveel overdreven schommelingen in;
 2. Er is meer handel in deze valutaparen (verkoop altijd gegarandeerd);
 3. Het verschil tussen koop en verkoop (spread) is minder, hierdoor ben je minder kosten aan de broker kwijt.

De ‘majors’ bestaan uit 6 valutaparen t.w.

 1.  EUR/USD Euro/amerikaanse dollar
 2. GBP/USD Britse pond/amerikaanse dollar
 3. USD/JPY Amerikaanse dollar/Japanse Yen
 4. USD/CHF Amerikaanse dollar/zwitserse frank
 5. USD/CAD Amerikaanse dollar/canadeese dollar
 6. AUD/USD Australische dollar/amerikaanse dollar

 Forex, de Pip

Een pip is de kleinste prijs verandering die een valuta kan maken.

Alle valuta’s behalve de Japanse Yen worden in 4 cijfers achter de komma weergegeven. Japanse Yen wordt met twee cijfers weergegeven.

De kleinste verandering is dus bijvoorbeeld.

EUR/USD 1,3745  deze gaat naar 1,3746 : we praten nu over een stijging van 1 pip. Afhankelijk van de leverage vertegenwoordigt deze pip een waarde.

Wanneer de EUR/USD 1,3745 naar 1,3740 gaat praten we over een daling van 5 pips.

De Forex Broker

De Forex is wat we noemen een ‘over the counter’ business. De Forex loopt niet over de beurs zoals bij aandelen en opties maar gaat via tussenhandelaren die ook wel “brokers” worden genoemd. De broker is diegene die het geld ter beschikking stelt om mee te handelen, je werkt dus met zijn/haar geld. De broker wordt betaald d.m.v. het verschil in ask en bid prijs. Dit is meestal 2 tot 3 pips (afhankelijk van de broker en het valutapaar). Een goede broker zal ook de programmatuur ter beschikking stellen waarmee je het koersverloop kunt volgen en orders kunt plaatsen.

 

Let op: jammer genoeg zitten onder brokers ook veel zwendelaars. Mensen die alleen uit zijn op je geld. Zorg er daarom voor dat je altijd met een betrouwbare broker werkt. In dit handboek zit een checklist met punten waar je op moet letten wanneer je een broker selecteert.

Bid (laat) prijs/Ask (bied) prijs.

Bij de bid prijs hebben we het over de prijs waarvoor het valutapaar wordt verkocht. Bij de ask prijs hebben we het over de prijs waarvoor het valutapaar wordt gekocht.

Spread.

Er zit een verschil van enkele pips tussen de ask prijs en de bid prijs, dit wordt ook wel “de spread” genoemd. Wanneer een transactie wordt uitgevoerd dan is de spread normaal hetgeen je aan de broker betaalt. Dus wordt de transactie niet uitgevoerd dan betaal je ook niets.

Standaard Lot

Een lot is het aantal eenheden (units) van de ‘base’-currency waarin je handelt. Je kunt natuurlijk niet handelen met 1 euro. Verder bepaalt een lot de mate van leverage (hefboomeffect) en daarmee ook de prijs per pip die wordt uitbetaald.

Dit is een belangrijk stuk omdat je vanuit risico management de juiste leverage moet pakken. Een te grote leverage kan er voor zorgen dat je volledige kapitaal op je account in één keer verdwijnt.

Bij een standaard lot handel je met 100.000 units. Bijvoorbeeld bij de EUR/USD 100.000 euro. De hoeveelheid geld die je daarvoor op je account moet hebben staan wordt bepaald door de leverage factor. Hier komen we nog even op terug.

Micro Lot/Mini Lot

Bij een Mini lot handel je in 10.000 units. Dus bijvoorbeeld 10.000 euro. En bij een micro lot handel je met 1000 units.

Tijdens het plaatsen van een order kun je de lot-size opgeven. Deze lot-size bereken je afhankelijk van het risico dat je op je balance wil lopen.

De Forex Account Balance

Dit is het geld dat op je Forex rekening staat. De eerste keer stort je hier een bepaald bedrag op en winsten worden hieraan toegevoegd. Het geld op je account balance is het volledige bedrag dat je theoretisch zou kunnen verliezen. Is je verlies net zo groot dan je account balance dan sluit de broker automatisch je transactie.

Leverage

Binnen de Forex handel je niet met je eigen geld maar met het geld van de broker. Het enige wat je moet doen is geld op een rekening zetten om eventuele verliezen te dekken. Met hoeveel geld je mag handelen is afhankelijk van de leverage factor en het geld (zie balance) dat je op je forex rekening hebt staan.

Marge

Marge handel is handel met geleende middelen, en is nauw verwant aan hefboomwerking. De makelaar staat de handelaar toe om een veel groter bedrag aan geld te beheersen in de markt, in ruil voor een kleine aanbetaling van fondsen, met diens verstande dat het geleende bedrag moet worden teruggegeven in het exacte bedrag, met een verlies of winst terug naar de rekening van de klant (de handelaar).

Er zijn verschillende manieren om de markt te analiseren, namelijk:

Fundamentele analyse

Belangrijk is dat je zo goed mogelijk voorspelt waar de markt naar toe gaat. Gaat deze stijgen of dalen of misschien blijft de mark wel gelijk (weinig beweging). De meeste mensen hebben hier geen idee van en gokken daarom maar wat. Hun mind-set is vaak, de markt is nu zo ver gestegen het moet nu wel dalen. Het is in dit geval puur speculeren, soms heb je het goed, maar vaker heb je het fout. Dit is dan ook de reden waarom 95% van de mensen falen in de Forex.

 Het lijkt iets om angstig voor te zijn maar dit is het niet. De vraag die je jezelf moet stellen is “Wat doet de 5% anders dan de 95%”.

De 5% van de mensen die handelen in de Forex werken volgens een beproefde methodiek. Ze werken volgens vaste regels die werken en hebben hun emoties onder controle. Nu kun je op twee verschillende manieren voorspellen waar de markt naar toegaat.

De eerste is via fundamentele analyse: Je kijkt nu naar aspecten als:

 1. Economische cijfers;
 2. Werkloosheidscijfers;
 3. Financiële cijfers etc.

 

Natuurlijk hebben al dit soort cijfers invloed op de koers, zeker op langere termijn. Echter het is moeilijk te voorspellen wanneer de betreffende cijfers invloed hebben op de koers en je moet nogal verstand hebben van het interpreteren van dit soort cijfers. De meeste mensen hebben dit niet en daarom houden wij ons ook niet specifiek bezig met fundamentele analyse. Natuurlijk kun je wel dingen in je achterhoofd meenemen, zeker nu wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de Euro t.o.v. de USD.

Technische analyse

Verstandiger is om ons bezig te houden met technische analyse. Zoals gezegd weten de meeste mensen (95%) niet wat ze doen en handelen ze op basis van angst en hebberigheid (emoties). Dit zorgt er voor dat de markt ook enigszins voorspelbaar wordt. Wanneer we naar het koersverloop kijken zien we patronen in de grafieken en deze patronen geven ons een grotere waarschijnlijkheid dat ze zich gaan herhalen. Hierdoor kunnen we met een zekere waarschijnlijkheid voorspellen welke kant de markt opgaat.

Dit zijn een hoop termen en begrippen, maar zelf vond ik ze er hulpzaam. Er zijn er nog veel meer maar daar kom ik morgen op terug.

 

Tot morgen

Dirk van Waasbergen
Het Heden