Fatbike: De Surly Moonlander op het strand van scheveningen

fatbike

Fatbike, fietsen door de branding

Nu het weer in Nederland zo goed is is het het uitgesproken moment om het strand op te gaan. Surfen, kitesurfen, beachvolleyball, allemaal leuk, maar het nieuwe is, fietsen door de branding met je fatbike.

De fatbike

De oorsprong van de fatbike is noord Amerika. Gebied met moeilijk terrein of veel sneeuw zoals Alaska. De fiets rijdt door waar de gewone mountainbike niet meer verder kan.

Inmiddels wordt de fiets steeds populairder en zo is hij ook te vinden in Nederland. Mijn restaurant , het heden, zit tegenover Lola Bikes and coffee. Super leuke winkel met een passie voor koffie en fietsen. Elke zondag ochtend organiseren ze fatbike tours, voor elk niveau. Ik werd verliefd op de fatbike en vorig jaart heb ik 1 van de drie moonlanders in Nederland gekocht.

Gisteravond zijn we, met een flinke tegenwind, door de duinen naar Katwijk gefietst. Afzien, want ook al waren de banden hard opgepompt, met tegenwind en heuvelopwaarts is het toch anders dan een racefiets.

Maar als je er dan eenmaal bent, staat er een groot voor je te wachten. Met wind mee terug over het strand! Met een straffe wind uit het noorden, laag water en een strand vol schuim en kwallen, gingen we in volle vaart, soms door het water terug naar Scheveningen.Het zoute water en het zand zijn niet echt goed voor je fiets, maar op eindpunt in scheveningen is voor het Kurhaus een geweldige zoetwater fontein. Dus fiets erin en spoelen maar!

De fatbike, hoe werkt het.

De fatbike heeft een licht frame maar de banden zijn de onderdelen die de fiets zwaar maken. Maar de banden zijn tevens de onderdelen die het mogelijk maken om over en door onbegaanbaar terrein te fietsen. Met een dik pak sneeuw laat vrijwel al het lucht er uit lopen waar door je goede grip hebt. Dit wil niet zeggen dat je niet kan uitglijden als je over het ijs rijd. Ook op het strand, vooral met hoog water, wanneer je dus door zacht zand moet rijden ontkom je er niet aan om er lucht uit te laten lopen. Als je aan het eind van de rit toch nog over verharde wegen moet rijden is het wel aan te raden om een fietspomp bij je te hebben.

Eenmaal aangekomen op de boulevard van Scheveningen is het regelrecht door naar de Italiaanse ijssalon en daar… een welverdiend Italiaans ijsje met slagroom!

Volgend jaar maart staat een 8 daagse trip door Namibie gepland. Dwars door de woestijn.

Maar daar de volgende keer meer over!

tot morgen

Dirk